Des de APTABEL ens volem fer resó d’una interessant informació relacionada amb la sostenibilitat i el respecte al planeta.

ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-, ha presentat fa uns dies enrere un catàleg on identifica les 100 solucions d’economia circular més innovadores a Catalunya. L’ha donat a conèixer el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, durant la jornada virtual A Taste of Circular Economy Hotspot Catalonia, celebrada  com a prèvia a la celebració del Circular Economy Hotspot, el principal esdeveniment sobre economia circular en l’àmbit europeu que aquest any 2021 se celebrarà a Barcelona.

Durant la seva intervenció, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha subratllat que “aquest catàleg recull més de 100 solucions innovadores en economia circular desenvolupades des de Catalunya, solucions amb aplicació en els sectors industrials líders i vinculades a aigua, energia, nous materials i residus”. Es tracta d’una primera aproximació a les solucions disponibles a Catalunya, un document que s’anirà actualitzant amb noves iniciatives en àmbits com l’alimentació, la química, salut i ciències de la vida, la mobilitat sostenible, la indústria 4.0, el packaging, les indústries del disseny o la recerca i educació. Segons Romero, d’aquesta manera es posa de manifest que “Catalunya és una economia industrial i diversificada, amb diferents sectors estratègics i, precisament, el catàleg recull solucions en bona part d’ells; és una bona mostra de l’important ecosistema que tenim”.

El conseller delegat d’ACCIÓ ha recordat també que “l’economia circular és una palanca d’innovació, competitivitat i eficiència, perquè permet guanyar en productivitat; ser més autosuficients i reduir la dependència de tercers o de recursos primaris, escassos i crítics per a la indústria, i desvincular el creixement de la utilització de recursos i avançar cap a una societat circular i més cooperativa”. “Les empreses sostenibles són més eficients, tenen una proposta diferencial de base innovadora i un millor posicionament als mercats globals”, ha destacat Romero, per a qui l’economia circular és també “clau en el moment de transformació del model industrial en què ens trobem immersos perquè ofereix, en definitiva, un model sostenible, reparador i regeneratiu, basat en la utilització d’energies renovables, eficiència energètica i un ús eficient i responsable dels recursos”.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha inaugurat la jornada, mentre que el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s’ha encarregat de clausurar-la. L’acte ha consistit també en ponències de l’expert en economia circular John Elkington, fundador de Volans; de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i de l’exposició de bones pràctiques i experiències per part del director d’Economia Circular i Creixement Verd de la Comissió Europea, Kęstutis Sadauskas; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el President d’Eurecat, Xavier Torra, i el cap de Sostenibilitat de Seat, Edgar Costa.

La principal trobada del sector a Europa

El Circular Economy Hotspot s’havia de celebrar el mes de novembre a Barcelona, però l’esdeveniment s’ha aplaçat al 2021 com a conseqüència de la pandèmia. Es tracta de la principal trobada de l’àmbit de l’economia circular a Europa, que reunirà experts internacionals i oferirà conferències i itineraris guiats per conèixer solucions circulars en diferents sectors. L’esdeveniment, que compta amb la participació de la Generalitat des del departament d’Empresa i Coneixement -a través d’ACCIÓ- i el departament de Territori i Sostenibilitat, tindrà lloc del 15 al 18 de novembre de 2021.

Durant la seva intervenció aquest dijous, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha destacat “la importància que Barcelona hagi estat seleccionada per acollir aquesta 5a edició del Circular Economy Hotspot”, una jornada que “se celebra en un moment més important que mai, en un context de crisi global en què l’economia circular es postula com un dels sectors claus per a la recuperació”. La jornada d’avui és un aparador immillorable per difondre i compartir experiències exitoses arreu d’Europa al voltant de l’economia circular”, ha afirmat.

Segons un estudi d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha comptabilitzades actualment prop de 400 empreses que ofereixen solucions per implementar l’economia circular, que tenen una facturació conjunta d’11.038 milions d’euros (més de 4.090 milions dels quals es vinculen directament a l’economia circular) i donen feina a 70.419 treballadors. La majoria són pimes (91%) i tenen amb més de 10 anys de vida (83%), fet que posa de manifest el dinamisme del sector. Més de la meitat són exportadores. A banda de les empreses, l’ecosistema d’economia circular de Catalunya també engloba clústers, startups, centres tecnològics i de recerca i altres entitats.

Per a més informació o interès en l’economia circular, cliqueu aquí.

Share This Story, Choose Your Platform!